Persil Persil Persil Persil

#Relearn

Κατανόηση της βιώσιμης μόδας

Πώς μπορείτε να συμβάλλετε; Ένας μικρός οδηγός για καλύτερες επιλογές μόδας

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι το κίνημα της βιώσιμης και αειφόρου μόδας;  Εδώ, θα μάθετε πώς ξεκίνησε, ποιος εμπλέκεται και τι σημαίνει πραγματικά!

Τι είναι βιώσιμη μόδα;

A slow fashion artisan sewing sustainable clothing

Η αργή μόδα αφορά το σχεδιασμό, την παραγωγή και την αγορά ενδυμάτων με πιο συνειδητό και βιώσιμο τρόπο. Ακριβώς όπως η βιομηχανία μόδας δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει την κοινωνική της ευθύνη, έτσι εμείς, ως καταναλωτές, πρέπει επίσης να ακολουθήσουμε μια πιο συνειδητή προσέγγιση για τον τρόπο αγοράς, χρήσης και απόρριψης ρούχων. Οι μέρες που θα μπορούσαμε να πάμε για ψώνια, να γεμίσουμε τις ντουλάπες μας με φθηνά ρούχα και να τα απορρίψουμε αφού τα φορέσουμε ελάχιστες φορές έχουν περάσει: πλέον γνωρίζουμε πάρα πολλά για τον τρόπο παραγωγής τους και τον τεράστιο αντίκτυπο που η βιομηχανία έχει στο περιβάλλον.

Βιώσιμη μόδα, η απάντηση στην γρήγορη μόδα

Η βιώσιμη μόδα είναι μια αντίδραση στη γρήγορη προσέγγιση που ακολουθεί η βιομηχανία της μόδας εδώ και χρόνια. Όπου οι ετικέτες μόδας ήταν υπεύθυνες για την εκμετάλλευση φθηνής εργασίας σε όλο τον κόσμο και τη χρήση μεθόδων παραγωγής που βλάπτουν το οικοσύστημα1, η αργή μόδα δεσμεύεται για μια προσεκτική, βιώσιμη προσέγγιση του περιβάλλοντος που βλέπει το μέλλον. Όπως ο Kate Fletcher, σύμβουλος και συγγραφέας οικολογικών υφασμάτων, έγραψε το 2007, "Η γρήγορη μόδα δεν αφορά την ταχύτητα, αλλά την απληστία: η πώληση περισσότερων, η παραγωγή περισσότερων χρημάτων." Η γρήγορη μόδα καταρρέει συχνά μετά από μερικές πλύσεις, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να αγοράζουμε. Η βιώσιμη μόδα αφορά την αγορά λιγότερων ρούχων υψηλότερης ποιότητας, την καλή μεταχείριση και τη διατήρησή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποιοί συμμετέχουν;

The inside of a slow fashion cotton jumper

Η βιομηχανία μόδας ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη συνείδηση των καταναλωτών². Όχι μόνο οι νέες ετικέτες μόδας έχουν μια βιώσιμη προσέγγιση για την κατασκευή ρούχων, αλλά και οι κορυφαίες παγκόσμιες μάρκες μεν αργά αλλά σίγουρα στρέφονται στη βιωσιμότητα. Πολλοί από αυτούς προσαρμόζονται στην επιθυμία - και την ανάγκη - για βιώσιμη μόδα χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά, πόρους και εργασία και αυξάνοντας τις προσπάθειές τους για μείωση των αποβλήτων². Όλο και περισσότεροι στοχεύουν τώρα στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα και όχι στην προσέλκυση καταναλωτών με χαμηλότερες τιμές.

Πώς μπορώ να συνεισφέρω στην βιώσιμη μόδα;

A graphic depicting the impact of fast fashion and why habits should be adapted to a more slow fashion lifestyle

Μπορείτε να ξεκινήσετε από τώρα; Ακολουθεί μια λίστα με απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να συμβάλλετε θετικά στην βιώσιμη & αειφόρο μόδα:

  • Ρίξτε μια ματιά σε κάθε ρούχο που έχετε. Θυμηθείτε, ότι έχετε πρέπει να είναι είτε χρήσιμο, είτε όμορφο ή συναισθηματικής αξίας!
  • Ταξινομήστε τα ρούχα σας σε αυτά που αγαπάτε, αυτά που φοράτε μερικές φορές και αυτά που δεν φοράτε ποτέ και ποτέ δεν θα τα φορέσετε. Κρατήστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και δώστε τους αγαπημένους. Τα ρούχα που φοράτε μερικές φορές είναι πιο δύσκολα, αλλά πιέστε τον εαυτό σας να τα ταξινομήσει στις προηγούμενες δύο στοίβες. Τώρα ... χρειάζεστε πραγματικά άλλα ρούχα; Να είστε ειλικρινής. Αν ναι, ψωνίστε καλής ποιότητας ρούχα από φυσικά υλικά - δεν θα αλλάξουν σχήμα στο πλύσιμο και θα διαρκέσουν περισσότερο.
  • Ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε πού φτιάχτηκε το ρούχο - έχει ταξιδέψει χιλιάδες μίλια για να προσγειωθεί στην ντουλάπα σας;
  • Περιορίστε τον αριθμό παρόμοιων αντικειμένων που έχετε: πόσα γκρι μπλουζάκια χρειάζεται πραγματικά ένα άτομο;
  • Αντιμετωπίστε λεκέδες και διορθώστε τρύπες (κανένας άλλος δεν θα το κάνει για εσάς).
  • Χρησιμοποιήστε το σωστό υψηλής ποιότητας απορρυπαντικό πλυντηρίου Persil: αυτό είναι το κλειδί για τη μακροζωία των ενδυμάτων.

Image credits
Header image: Stocksy
Image of woman sewing in studio: Getty Images
Image of clothing material tag: Gettty Images

 

Sources:
1. The True Cost of Fast Fashion
2. An Analysis of the Fast Fashion Industry